Memory Project

Az Archívum –  130 interjú – 4 országban – 2 kontinensen 

A 2015-ben indult Memory Project nem hagyományos dokumentumfilm, hanem vizuális történetek archívuma (visual history archive), amelynek célja, hogy életút-interjúkat rögzítsen olyan magyarokkal, akik a II. világháború és 1956 után menekültek nyugatra. Sokan közülük még soha sem mesélték el történetüket kamerán. A meginterjúvoltak között olyan ismert személyiségek találhatók, mint Andy Vajna, Joe Esterhas vagy George Pataki, de  különböző hátterű, vallási és politikai hovatartozású hétköznapi emberek is elmesélik történeteiket, hiszen a cél az emigránsok tapasztalatainak minél szélesebb körű bemutatása. Az interjúk teljes terjedelemben, minimális szerkesztéssel jelennek meg az archívum honlapján

2016-ban bővült az archívum németországi interjúkkal (Berlin, Frankfurt, München) a Collegium Hungaricum Berlin támogatásának köszönhetően. Ezekből az interjúkból állt össze a Memory Project Berlin videó installáció (2016. október 17.), és négy kompilációs film (előzetes) is elkészült az egyéni interjúkból. Ezeket Amerikában, Magyarországon és Németországban, illetve online mutattuk be az 1956-os forradalom 60. évfordulója kapcsán. Több mint ötvenezren nézték meg világszerte a filmeket. Szintén Memory Project interjúkból nőtt ki a Lövészek című dokumentumfilm (2017, 56 perc), melyet a Duna World mutatott be 2017 őszén. A film egy feledésbe merülő amerikai-magyar félkatonai szervezetről szól, amelynek tagjai 1956 után, egy elhagyatott pennsylvániai tanyán gyakorlatoztak és arra készültek, hogy ha majd megint lesz forradalom, hazajönnek és harcolnak az ország felszabadításáért. 

Az alapítóktól:

A Memory Project vizuális archívum kiindulópontja az, hogy nemzeti és kulturális örökségünket, kettős identitásunkat tovább szeretnénk adni a következő generációknak. Talán ezért hívnak minket vizuális történetmentőknek. Személyes története mindenkinek van – szóljon az háborúról, forradalomról, emigrációról, családépítésről vagy maradandó alkotásokról. Magyar gyökereinket leginkább saját történeteinken keresztül tudjuk megragadni.  

Jelenleg 110 interjú elérhető a honlapon és 20 interjú áll szerkesztés alatt.

ALAPÍTÓK

Andrea Lauer Rice
Pigniczky Réka

INTERJÚKÉSZÍTŐK

Pigniczky Réka
Andrea Lauer Rice

VÁGÓ

Pigniczky Réka