Hudec László: Shanghai magyar építésze

Hugyecz László Ede – később L.E. Hudec – története nem csak a megragadó modernista és art deco építészetről szól, hanem felrajzolja a 20. Század főbb politika-történeti illetve építőművészeti vonulatait. Az ő emblematikus élete ablakot nyit a múlt század drámai fordulataira, mégpedig játékfilmbe illő jelenetekkel. 

A családi hagyatékból először kikerülő, több mint 250 levélben nem csak a sanghaji építészetről esik szó, hanem Hudec életéről, meggyőződéseiről, illetve spirituális oldaláról is. Hudec László rövid – 65 éves – életének szinte minden mozzanatait leírta családjának, akikkel egy életen át, több ezer kilométer távolság ellenére, szorosan tartotta a kapcsolatot. Termékeny levélíró volt, tehetséges fotográfus, és építészeti munkájáról szorgalmasan készített albumokat, családi képeslapokat, kommentárokkal tűzdelve. Emellett szenvedélyes filmes is volt, és több 16 mm-es filmanyag is előkerült, főként a családjáról de az építészetéről és a sanghaji időkről is. 

Az elkészült rövid dokumentumfilm egy személyes hangvételű portréfilm, ami nem hagyományos módon, az építész saját szavaival meséli el Hudec László történetét. Saját írásaiból idézve és a ráemlékezők elbeszéléseiből ismerjük meg az építészt és gondolkodót, Sanghaj magyar építészét. 

Dokumentumfilm

2010, 26 min., SD

Nyelv

Angol/Magyar/Mandarin

Helyszínek

Magyarország/Kína/Kanada/USA

Rendező

Pigniczky Réka

Producer

Gerő Barnabás

Operatőr

Kiss Gergő

Vágó

Hargittai László, HSE

Hangmérnök

Major Csaba

Archív szakértő

Csejdy Virág (Hudec Heritage Project)

BEMUTATÓ: SANGHAJ VILÁG EXPO (2010)

TÁMOGATTA AZ EU MEDIA FUND ÉS A HUDEC HERITAGE PROJECT