Hazatérés: egy szabadságharcos története (2006)

A Hazatérés című dokumentumesszé egy múltbeli történet szálait bogozza ki, és bemutatja azt az utat, amelyet egy testvérpár megtesz, hogy fényt derítsen az eseményekre, amelyek az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt és után megváltoztatták édesapjuk életét. A történet úgy indul, hogy a két testvér Magyarországra szállítja édesapja hamvait, akinek utolsó kérése az volt, hogy szülőföldjén temessék el, ahova 1956-os menekülése után sosem tért vissza. Ez az utazás azonban váratlan irányt vesz, amikor a lányok rájönnek, hogy nem is tudják, hogy pontosan mit tett édesapjuk a forradalom alatt. Elvégre soha sem kérdeztek rá pontosan, és így az ő 56-os története valahol a legenda és az anekdóta között lebeg – nincs leírva sehol. Hátha meg sem történt. 

50 évvel az ‘56-os forradalom után – amelyben több mint 3.000-en haltak meg és 200.000 ember elhagyta az országot – a Hazatérés végigkíséri Pigniczky László lányainak hol megrázóan, hol humorosan alakuló utazását, amint személyesen próbálják feltárni a forradalom eseményeit. A két testvérpár csupán elhunyt édesapjuk homályos anekdótáira támaszkodva és saját kíváncsiságuk által hajtva megpróbálják részletekből és foszlányokból összerakni édesapjuk szerepét abban a valószínűtlen harcben, amit Magyarország két hétig sikeresen folytatott a szovjet hatalom ellen. A testvérek a titkosszolgálati és egyéb levéltárakból, ‘56-os veteránok interjúiból, valamint történészek segítségével megpróbálják végigkövetni édesapjuk lépteit a forradalom első napjaitól, az utcai harcokon át, a Jugoszláviába való szökésig, majd az Egyesült Államokba való letelepedésig. 

Pigniczky László élete számos váratlan fordulatot vesz. A kutatás végére ‘hazatérésének’ története a két lány személyes útjává is válik, hogy megértsék apjukat és azokat az eseményeket, amelyek alapvetően megváltoztatták életét és így az övéket is. 

Díjak

Schiffer Pál Díj, 38. Magyar Filmszemle (2007)
Diákzsúri Díj
Legjobb oknyomozó dokumentumfilm, Film.Dok Festival (2007)
Legjobb magyar film, Dialektus Film Festival (2008)
Hivatalos versenyprogram, Seattle International Film Festival (2007)
Hivatalos versenyprogram, Los Angeles Hungarian Film Week (2007)
Hivatalos versenyprogram, Lagow Film Festival (2008)

Rendező

Pigniczky Réka

Alkotótárs

Pigniczky Eszti

Operatőr

Kiss Gergő

Vágó

Hargittai László, HSE

Dramaturg

Pierre-Olivier François

Producer

Pigniczky Réka, Gerő Barnabás

Gyártó

56Films / Pige Ltd.

Zene

Horváth Gáspár

Ének hang

Pigniczky Eszti